Tartalom betöltése...

Pihenés, majd irány Gabes

2014.03.30. 10:24

Az extra hosszú kilencedik napot követően a Saharun résztvevők egy napot pihenhettek a Ksar Ghilane oázisban, majd vasárnap délelőtt végleg maguk mögött hagyták a homokot.

A szombati nap tehát a pihenésé, a szerelésé, a kultúráé és a gasztronómiáé volt. Reggel zenére ébredt a mezőny, három napos ünnepség kezdődött az oázisban. Március 22-24. között rendezik meg ugyanis a Szaharai Tavaszi Fesztivált (Festival se Printemps du Sahara) fesztivált, amellyel Tunézia függetlenségének1956-ban történt kikiáltását ünneplik. Az oázist ellepték a tunéziaiak, velük szóba elegyedő saharunosoktól tudjuk, hogy a XXX km-re lévő Tunis-ból is jöttek a három napos bulira. Az utcán árus sátrak jelentek meg, szólt a zene, délelőtt pedig rövid táncos előadást is láthatott a közönség. Amiről mi lemaradtunk, az a teveverseny és koncert volt, ezekre ugyanis csak vasárnap került sor.







A gondos versenyzők ezen a napon egy kicsivel többet is foglalkozhattak az autóikkal, mint a verseny napokon. Volt, akinél nagyobb beavatkozásra volt szükség, volt, aki beérte egy légszűrő cserével. A Q Raid Racing Team Toyotájába ezen a napon került beszerelésre az előző nap megvásárolt bontott kormánymű, a Gekkó Toyotában pedig kardánkeresztet cseréltek, a Remoncar Mitsubishije új gyertyát kapott, a motorok pedig új levegőszűrőket.





A szabadnapot kihasználva többel quadokat béreltek és kimentek a sivatagba. Mások a szomszédos kemping medencéjében fürödtek, vagy napoztak, jómagam pedig bepótoltam tavalyelőtti mulasztásomat, körülnéztem a kerek, klimatizált sátras luxuskempingben, és felmásztam a kilátóra is, amely a pálmafék fölé emelkedik, lehetőséget nyújtva például panoráma képek készítésére az oázisról és az azt körülvevő sivatagról.









Nekem egy speciális feladat is jutott ezen a pihenőnapon. A Vitéz Kürtős Team tavalyelőtti útján még csak tervként létezett a hordozható kürtőskalács sütő. Azóta a Bake'n'Roll már megvásárolható, és ide is elhoztunk egyet, valamint a kürtőskalács sütéséhez szükséges hozzávalókat, hogy a helyiekkel megkóstoltassuk ezt az erdélyi édességet. A feszttivál némiképp keresztülhúzta a számításaimat, mert az eredeti elképzelést, hogy a tó melletti „péksátor” mellé telepedve süssek, tartva attól, hogy gyorsan híre megy az ingyen finomságnak, és lerohannak a gyerekek. Mivel a szél továbbra is fújta a homokot, a dagasztással is be kellett vonulnom a szálloda udvarára. Csak a sütőt üzemeltem be a bejáratnál, és a sütés történt külszínen. Az akciónak nagy sikere volt a Saharun résztvevői között, a sütőt körbeállva várták, hogy megsüljenek a kalácsok. De természetesen kaptak belőle a helyiek is. A szálloda dolgozói érdeklődve végignézték a folyamatot, egymást között megbeszélve a dagasztás, feltekerés, cukrozás részleteit. A kalács is ízlett nekik, utána majd' mindegyik jelezte, hogy nagyon finomat sütöttem. A szálloda tulajdonos még a receptet is elkérte. Lehet, hogy jövőre már a kürtőskalács valami helyi mutációja is benne lesz a menüben?


Fotó: Polgár András


A szabadnapot követően a versenyzőkre egy viszonylag rövid nap várt. Ksar Ghilane-t dél felé elhagyva, majd keletre fordulva Tataouin érintésével jutottak el Gabesbe. A rendezők egy fakultatív programra is felhívták az arra autózó csapatok figyelmét: Tataouintól mintegy 30 kilométerre, Ksar Uled Sultane településen található egy, a világörökség részét képező magtár. A központi gabonatárolóban a környéken élő családoknak saját kis kamrái voltak, ott tárolhatták a megtermelt magokat.

Arról, hogy merre jártak, Kővári Barnát és Sajbán Misit kérdeztem:



„Olyan információ özön van az agyunkban, hogy a hipotalamus alig bírja feldolgozni,” - kezdte Barna a beszámolót. „Reggel egy ébresztő, hajnali quadozással indítottunk, úgy hogy a vízhólyagok meg is lettek a tenyeremen. A quad az egyik legveszélyesebb jármű, úgy hogy óvatosan bánok vele, amit viszont nem könnyű Perepatics Ricsivel együtt végezni, hiszen ő ilyenkor elgurult gyógyszerrel próbál meg elől menni és utat mutatni. Hozzáteszem, hogy éhgyomorra kicsit furcsa is volt a motorozás, egész nap remegett is utána a kezem. A motorozás után természetesen mi is elindultunk, és a túra útvonalon mentünk Gabesbe. Visszük a többiek cuccait, visszük a csomagokat, mi inkább élvezzük ezt az egészet, mintsem hogy feszüljünk a pontokra. Nem szeretnénk beleszólni semmilyen versenyzésbe, de ezt már elmondtam, hogy nekünk kettőnknek van versenyzői licencünk. A többieknek ez egy igazi verseny, számunkra ez egy ilyen sereghajtó feladat, ami némi karitatív vonalat is tartalmaz. Jól érezzük magunkat, nincs veszekedés az autóban, mindenki boldog, mindenki örül.”



„Ez is egy jó nap volt,” - nyilatkozta a Gekkós Sajbán Misi - „Pistén mentünk végig, elég gyorsan tudtunk haladni. A nap elején a norvégokkat és a FourFi-val mentünk együtt, úgymond, mert körülöttünk sündörögtek folyamatosan, nézték egész délelőtt, hogy mi mit csinálunk, videóztak minket. Nem tudom mi volt a szándékuk. Nagyon sok időnk volt, megálltunk Matmatában is, megnéztük Luke házát, ott kirándultunk, nézelődtünk és így is beértünk két órával korábban, szóval nagyon laza nap volt. Egy betűt nem találtunk, de azt senki nem találta meg. Nagyjából ennyi volt a mai napunk.”

Az utolsó előtti nap végén így alakult a verseny állása:

1. White 11x - 1756 pont
2. Gekkó - 1709 pont
3. Desertrally.no Car 1 - 1697,5 pont
4. Ramoncar – 1532,5 pont
5. Q Raid Racing Team – 1532,5 pont
6. www.rallyafrica.no - 1478 pont
7. Metalsheet - 1407 pont
8. Grox – 1248,5 pont
9. Magnum Team – 1148,5 pont
10. Bozottours - 773 pont
11. Isuzu B! Racing Team - 0 pont

Megjegyzés: A pontszámok nem véglegesek, a csapatfotók és fotópontok ellenőrzése miatt változhat.

Hétfőre már csak egy fél napjuk maradt a versenyzőknek begyűjteni pár pontot a pályán, illetve a csapatképek feltöltésével. A cél Monastir, ahol véget ér a Saharun 2014.


További fényképek:
Saharun 2014 Day 10
Saharun 2014 Day 11


Kép, szöveg: Bálint F Gyula













web50.hu



WorldGate GPS

sport365.hu

AHU



 

Copyright 2010-2019 Saharun | Minden jog fenntartva. A domain-en található tartalmak, valamint környezetük és a szellemi termékek jogilag védettek, illetve a szellemi termékekre vonatkozó védettséget élveznek. Ezen objektumokat - a Saharun Iroda előzetes írásos engedélye nélkül - kereskedelmi célra, kiadásra nem lehet felhasználni, illetve más honlapon nem lehet megjeleníteni, kivéve a jogdíjmentesnek (Copyright free) feltüntetett tartalmakat. A Saharun oldalai tartalmazhatnak olyan megjelenéseket, melyek tulajdonosaik által jogilag védettek.
Napi hírfolyam
2015 Csapatok
2015 Útvonal
2015 Pályaírás

 

Saharun
Kategóriák
Szabályzat
Off-Road játék
Hírek
Galéria
Gy.I.K.
Kapcsolat
2014 Napi hírfolyam
2014 Csapatok
2014 Eredmények
2014 Motoros asszisztencia
2014 Szabályzat
2014 Pályaírás
2013 Útvonal
2013 Csapatok

2013 Eredmények
2013 Videók
2012 Útvonal
2012 Csapatok

2012 Eredmények
2012 Videók
Facebook