Tartalom betöltése...

Vissza a civilizációba, … átmenetileg

2014.03.28. 09:52

A legszebb táborhelyen eltöltött éjszaka után a Saharun mezőnye elhagyta a Grand Erg-et. Az esti célpont Tozeur volt, de előtte a Star Wars forgatási helyszínen futottak össze a túrázók, versenyzők és rendezők egy közös fotóra.

Reggelre feltámadt a szél a sivatagban. A tábornál szerencsére nem volt még vészes, de a távolban már elég rendesen szállt a homok, eltűnt a horizont éles vonala, a homok vöröses-sárga átmenetet képezett a föld és az ég között. A csapatok lassan összecsomagoltak, fél nyolckor összegyűltek az eligazításra, majd elindultak a napi etapra.



A csapatok egy ideig azonos irányba haladtak, északra a Jebil Nemzeti Park felé. Tembaine után egy viszonylag hosszú szakaszon köves felületen kellett haladni, majd dűnék következtek, majd újra köves terep. Ez már a természetvédelmi területtel határos, nem sokkal később el is érték a park kerítését.





Innen balra, a kerítés mellett haladtak a kerítés mellett, majd a verseny csapatok tovább haladtak észak-nyugat irányába, a rendezői autó és pár túrázó a parkot nyugat felől megkerülve Douz felé haladt. De előtte kihasználták a kerítés mellett futó 40-50 méter széles, majdnem tükörsima sáv adta lehetősége, hogy egy készítsek pár fotót, illetve pár videó snittet. Íme a nyers anyag:



A kis intermezzót követően a rendezői kék Patrol a versenyzők után eredt, ha netán valaki beragadt volna, tudjanak segíteni. A nemzeti park után ugyanis megváltoznak a talajviszonyok, a vöröses homok helyett fehér homok között kell haladni, ami sokkal lazább. Itt az autó néha nem felmegy a másfél, két méteres dűnére, hanem belefúródik, és néhol az ember is képes térdig elsüllyedni. A versenyezők megbirkóztak a kihívással, mindenki elhagyta a sivatagot, amit SMS-ben kellett jelezniük Andrásnak vagy Klementinának.



A rendezői SsangYong, a Desetrally.no túra Land Rovere, a BegyaTeam és az Isuzu B! Racing Team Douz felé ment tovább. Elhaladtak a nemzeti park bejárata mellett, ahonnan rövid szakaszon már aszfalton haladhattak, majd újra piste következett. Nem sokkal később megálltak és betértek a Port du Désert kávézóba, amely egy régi Dakar-rali útvonal mellett épült.









A kávézó fala tele van mindenféle verseny és túra poszterével, versenyzők dedikált pólóival, matricákkal, névjegykártyákkal. Megtalálhatók itt a falon a Saharun pólók is, a 2012-es és 2013-as mellé most felkerült a 2014-es, illetve egy Saharun matrica is az egyik gerendára. András elbeszélgetett a kávézóssal, akiről így kiderült, hogy testvérének magyar felesége van. Miután ki-ki megivott egy-egy kávét, teát, kólát, elköszöntek és tovább mentek Douz, majd Tozeur felé.





A versenyzőknek 17:30-ra kellett odaérniük a Tozeurtől észak-nyugatra található Csillagok háborúja forgatási helyszínhez. Nekik ez fotópont volt, azaz csapatfotót is kellett készíteniük, de a rendező kérésére a (majdnem) teljes mezőny is felsorakozott egy dűne tetejére, egy közös fotóhoz. Ez nem volt egyszerű, részben az mindenféle szuvenírt áruló gyerekek miatt, részben a dűnén lévő lágy homok, részben pedig amiatt, hogy a csapatok a megadott időpont ellenére nem egyszerre érkeztek. Végül még Gyurkó Gáborék is felmentek a dűnére, ám a Sprinter elásta magát, így a fotón csak a második sorban látszik a fehér Mercedes.



Miután elkészült a közös fotó, az autók egyenként legurultak a dűnéről (Gyurkóékat a Gekkó vontatta le), a versenyző csapatok elmentek megkeresni a maradék pontjaikat, többek között a filmdíiszletek között, a többiek pedig a szállást.



Ezen a versenynapon is a White 11x gyűjtötte a legtöbb pontot, így továbbra is őrzi vezető pozícióját. Szintén 257 ponttal zárta a napot a Gekkó, amely így 17,5 pontra megközelítette a második helyen álló Desertrally.hu Car 1-et, amelynek ezúttal csak 229 pontot sikerült begyűjteni. A verseny állása nyolc nap után a következő:

1. White 11x - 1281 pont
2. Desertrally.no Car 1 - 1257,5 pont
3. Gekkó - 1239 pont
4. Ramoncar - 1207 pont
5. Q Raid Racing Team - 1152,5 pont
6. www.rallyafrica.no - 1108 pont
7. Metalsheet - 1032 pont
8. Grox – 946,5 pont
9. Magnum Team – 924,5 pont
10. Bozottours - 643 pont
11. Isuzu B! Racing Team - 0 pont

Megjegyzés: A pontszámok nem véglegesek, a csapatfotók és fotópontok ellenőrzése miatt változhat.





Két nap homokban sátorozás után csütörtök este újra szállodában tölthette az éjszakát a mezőny nagy része. Azért nem mindenki, mert volt, aki hosszabb távon is kempingezésre rendezkedett be, és a városban is kempinget kerestek éjszakára. De a három napos sivatagi túra porát-homokját mindenki folyó vízzel tudta lemosni magáról.


További fényképek:
Saharun 2014 Day 08


Kép, szöveg: Bálint F Gyula











web50.hu



WorldGate GPS

sport365.hu

AHU



 

Copyright 2010-2019 Saharun | Minden jog fenntartva. A domain-en található tartalmak, valamint környezetük és a szellemi termékek jogilag védettek, illetve a szellemi termékekre vonatkozó védettséget élveznek. Ezen objektumokat - a Saharun Iroda előzetes írásos engedélye nélkül - kereskedelmi célra, kiadásra nem lehet felhasználni, illetve más honlapon nem lehet megjeleníteni, kivéve a jogdíjmentesnek (Copyright free) feltüntetett tartalmakat. A Saharun oldalai tartalmazhatnak olyan megjelenéseket, melyek tulajdonosaik által jogilag védettek.
Napi hírfolyam
2015 Csapatok
2015 Útvonal
2015 Pályaírás

 

Saharun
Kategóriák
Szabályzat
Off-Road játék
Hírek
Galéria
Gy.I.K.
Kapcsolat
2014 Napi hírfolyam
2014 Csapatok
2014 Eredmények
2014 Motoros asszisztencia
2014 Szabályzat
2014 Pályaírás
2013 Útvonal
2013 Csapatok

2013 Eredmények
2013 Videók
2012 Útvonal
2012 Csapatok

2012 Eredmények
2012 Videók
Facebook